ការចុះ​សិក្សា​អំពី​ការធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​នៅ​ខេត្ត​ជុំវិញ​បឹង​ទន្លេសាប​

ចាប់ពី​ថ្ងៃទី​០៩ ដល់​ថ្ងៃទី​១២ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០១៤ ក្រុមការងារ​អាជ្ញាធរ​ទន្លេសាប​ដឹកនាំ​ដោយ លោក ស៊ិន វិ​សិទ្ធ ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម និង​អភិរក្ស បន្ត​សិក្សា ស្វែងយល់​អំពី​ការធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​នៅ​ខេត្តសៀមរាប និង​ខេត្តកំពង់ធំ​។ ការសិក្សា​នេះ​ក្នុង គោលបំណង​ចងក្រង​ជា​ឯកសារ​ស្រាវជ្រាវ ជួយ​ជំរុញ​ការធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​អោយ​កាន់តែ ប្រសើរ​ដើម្បី​បំពេញតម្រូវការ​ប្រចាំថ្ងៃ លើកស្ទួយ​ជីវភាព​ប្រជា​នេសាទ និង​កាត់បន្ថយ​ការ ចាប់​ត្រី​នៅក្នុង​ធម្មជាតិ និង​ចូលរួមចំណែក​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​ភាពក្រីក្រ​ដែលជា​យុ​ទ្ឋ​សាស្ត្រ
​របស់​រាជរដ្ឋាភិបាល​។ និង​ជាពិសេស​សិក្សា​លើ​ប្រភេទ​ត្រី​ដែល​ដាក់​ចិញ្ចឹម​ក្នុងនោះ​មាន ពពួក​ត្រី​ស៊ីសាច់​ជា​អាហារ ពពួក​ត្រី​ស៊ី​វា​រី​រុក្ខជាតិ និង​ពពួក​ស៊ី​អាហារ​លាយ​។ តាមរយះ​នែ ការសិក្សា​កន្លងមក​ឃើញថា ប្រជា​នេសាទ​ដែលមាន​មុខរបរ​ពីរ​ដូចជា​ធ្វើការ​នេសាទ​ផង និង​ធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​ផង​ភាគច្រើន​មាន​ជីវភាព​ធូរធារ​ជាង​ប្រជា​នេសាទ​ដែល​មិន​បានធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​។ ដោយឡែក​ភាគច្រើន​វា​រី​វប្បករ​ដែល​ចិញ្ចឹម​ត្រី​ស៊ីសាច់ (​ត្រី​ឆ្តោរ រ៉ស់ និង​ក្រពើ​)​មាន​ជីវ ភាព​ធូរធារ​ព្រោះ​ការចិញ្ចឹម​ពពួក​ទាំងនោះ​ត្រូវការ​ដើមទុន​ធំ​។​