លោក អ៊ូ ទូច ប្រធានការិយាល័យ​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម​លើ​ធនធានធម្មជាតិ នៃ​នាយកដ្ឋាន​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម និង​អភិរក្ស បាន​ដឹកនាំ​មន្ត្រី​ក្នុង​ការិយាល័យ​បន្ត​ចុះ​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អំពី ការកែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម នៅ​ខេត្តកំពង់ឆ្

​នៅ​ថ្ងៃ​សុក្រ ៦​កើត ដល់​ថ្ងៃ​សៅរ៍ ៧​កើត ខែអស្សុជ ឆ្នាំថោះ បញ្ច​ស័ក ពុទ្ធសករាជ ២៥៦៧ ត្រូវ​នឹង​ថ្ងៃទី​២០ ដល់​ថ្ងៃទី​២១ ខែតុលា ឆ្នាំ​២០២៣ ក្រុមការងារ​មន្ត្រី​នាយកដ្ឋាន​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម និង​អភិរក្ស ដឹកនាំ​ដោយ​លោក អ៊ូ ទូច ប្រធានការិយាល័យ​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម​លើ​ធនធានធម្មជាតិ បាន​បន្ត​ចុះ​សិក្សាការ​កែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម នៅ​ឃុំ​ឆ្នុកទ្រូ​, ឃុំ​កំពង់​ហៅ​, ឃុំ​ពាម​ឆ្កោក និង​សង្កាត់​ផ្សារឆ្នាំង ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ។ 

​ការចុះ​សិក្សា​នេះ​ក្រុមការងារ​ស្រាវជ្រាវ​បានធ្វើការ​ជាមួយ​៖ 
១. ជួប​សម្ភាសន៍​ជាមួយ​ឈ្មួញកណ្តាល (​អ្នកទិញ​-​លក់​ផល​ជលផល​ស្រស់​)
២. ជួប​សម្ភាស​ជាមួយ​អាជីវករ (​លក់ដុំ និង​លក់រាយ​) និង​អ្នក​កែច្នៃ​ត្រី (​លក្ខ​ណះ​គ្រួសារ និង​លក្ខ​ណះ​មធ្យម​) 
៣. ដឹង​ពី​បរិមាណ​ត្រី​ស្រស់ ប្រភេទ​នៃ​ការកែច្នៃ បច្ចេកទេស​នៃ​ការកែច្នៃ​តាម​ប្រភេទ​នីមួយៗ ដឹង​ពី​ចរន្ត​អាជីវកម្ម ការវិវត្តន៍ នៃ​ទីផ្សារ និង​ស្ថានភាព​ទូទៅ​របស់​អ្នក​កែច្នៃ​ត្រី​។​

​ជាមួយនឹង​សកម្មភាព​នេះ​ផងដែរ​ក្រុមការងារ​ចុះ​សិក្សា និង​ទទួល​បានជា​លទ្ធ​ផលប​ឋ​ម​ដូចខាងក្រោម ៖ 
- ស្ថិតិ​អ្នក​កែច្នៃ​ត្រី​នៅក្នុង​ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង មាន​ចំនួន​ប្រមាណ ៤០ គ្រួសារ​
- មានការ​ច្នៃ​ត្រី​ចំនួន ៤ ប្រភេទ ដូចជា ត្រីឆ្អើរ ប្រហុក ត្រីងៀត និង​ត្រី​ប្រ​ម៉ា ប្រើ​បរិមាណ​ត្រី​ស្រស់​អស់​ប្រមាណ ៣៩.៥០០ គ​.​ក្រ  និង​បាន​បរិមាណ​ត្រី​កែច្នៃ​រួច ១៨.៨០១ គ​.​ក្រ​។​
- សម្រាប់​បច្ចេកទេស​ក្នុងការ​កែច្នៃ​ត្រី​គឺមាន​លក្ខណៈ​បច្ចេកទេស​បុរាណ​ធ្វើតាម​ទំលាប់​។​
- ប្រភព​ត្រី​មកពី​បឹង​ទន្លេសាប ទន្លេសាប ដៃទន្លេ ស្ទឹង ព្រែក ការធ្វើ​វារីវប្បកម្ម  ខេត្តពោធិ៍សាត់ ខេត្តកំពង់ចាម និង​មួយផ្នែក​ទៀត​នាំចូល​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​។​
- គិត​លើ​ការចំណាយ​ទិញ​ត្រី​ស្រស់ ឈ្នួល​កម្មករ ចង្កាក់ និង​អុស អ្នក​កែច្នៃ​ត្រីឆ្អើរ​លេខ ១ អាច​ចំណេញ​បាន​ចន្លោះ​ពី ២០.០០០ ទៅ ៣៥.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ (​ប្រភេទ​ត្រី​កេស ក្លាំងហាយ និង​ត្រី​ក្រ​ម៉ម​) ត្រីឆ្អើរ​លេខ​២ ចន្លោះ​ពី ១៥.០០០ ទៅ ២០.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ (​ប្រភេទ​ត្រី​កេស ក្លាំងហាយ និង​ត្រី​ក្រ​ម៉ម​) និង​ត្រីឆ្អើរ​លេខ​៣ ចន្លោះ​ពី ១០.០០០ ទៅ ១៥.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ (​ត្រី​រៀល​)​។ អ្នក​កែច្នៃ​ប្រហុក អាច​ចំណេញ​បាន​ចន្លោះ​ពី ៥០០ ទៅ ៧០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ​។ អ្នក​កែច្នៃ​ត្រីងៀត​លេខ ១ អាច​ចំណេញ​បាន​ចន្លោះ​ពី ១០.០០០ ទៅ ១២.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ ត្រីងៀត​លេខ​២ ចន្លោះ​ពី ៥.០០០ ទៅ ៧.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ​។ អ្នក​កែច្នៃ​ត្រី​ប្រ​ម៉ា អាច​ចំណេញ​បាន​ចន្លោះ​ពី ១០.០០០ ទៅ ១២.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ ត្រីងៀត​លេខ​២ ចន្លោះ​ពី ៦.០០០ ទៅ ១០.០០០ រៀល​/​គ​.​ក្រ​។​
- ស្ថានភាព​នៃ​ការកែច្នៃ​ប្រហុក នៅ​ដើមរដូវ​បើក​នេសាទ​នេះ មាន​សកម្មភាព​កែច្នៃ​ដែលមាន​បរិមាណ​ត្រី​ច្រើនជាងគេ​គឺ​ឃុំ​ឆ្នុកទ្រូ (​ទីតាំង​ឡើង​ត្រី​)​។​|
- ទំហំ​ត្រី​យកមក​ធ្វើការ​កែច្នៃ​ប្រហុក​នៅមាន​ទំហំ​តូច​នៅឡើយ ប៉ុន្តែ​មានតម្លៃ​ថ្លៃ ២.០០០​រៀល​/​គ​.​ក្រ​។​
- ចំពោះ​ទីផ្សារ​លក់​ផលិតផល​កែច្នៃ​របស់​អ្នក​កែច្នៃ គ្មាន​ការជួយជ្រោមជ្រែង​ពី​ស្ថាប័ន​ជំនាញ​ពាក់ព័ន្ធ​នោះទេ​។​

​សូម​ជម្រាបជូន​ថា​៖ សកម្មភាព​ការកែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម​នៅ​ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង គឺជា​សកម្មភាព​មួយ​ក្នុងចំណោម​សកម្មភាព​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន ដែល​ត្រូវ​បានអនុម័ត​ដាក់​ឲ្យ​អនុវត្ត​នៅក្នុង​ផែនការ​សកម្មភាព​ប្រចាំឆ្នាំ ២០២៣ របស់​អាជ្ញាធរ​ទន្លេសាប ។ សកម្មភាព​ខាងលើនេះ មាន​គោលបំណង​៖
-  តាមដាន​បរិមាណ​ត្រី​ស្រស់ ប្រភេទ​នៃ​ការកែច្នៃ និង​បច្ចេកទេស​នៃ​ការកែច្នៃ​តាម​ប្រភេទ​នីមួយៗ​
-  សិក្សាការ​វិវត្តន៍​នៃ​ទីផ្សារ​តាម​តំបន់​នីមួយៗ​។