លោក អ៊ូ ទូច ប្រធានការិយាល័យ​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម​លើ​ធនធានធម្មជាតិ នៃ​នាយកដ្ឋាន​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម និង​អភិរក្ស បាន​ដឹកនាំ​មន្ត្រី​ក្នុង​ការិយាល័យ​បន្ត​ចុះ​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​អំពី ការកែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម​នៅ​ខេត្តបន្ទាយ

​នៅ​ថ្ងៃ​ចន្ទ ៤​កើត ដល់​ថ្ងៃ​សុក្រ ៨​កើត ខែភទ្របទ ឆ្នាំថោះ បញ្ច​ស័ក ពុទ្ធសករាជ ២៥៦៧ ត្រូវ​នឹង​ថ្ងៃទី ១៨ ដល់​ថ្ងៃទី ២២ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ​២០២៣ ក្រុមការងារ​មន្ត្រី​នាយកដ្ឋាន​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម និង​អភិរក្ស ដឹកនាំ​ដោយ​លោក អ៊ូ ទូច ប្រធានការិយាល័យ​ត្រួតពិនិត្យ​ការធ្វើ​អាជីវកម្ម​លើ​ធនធានធម្មជាតិ បាន​បន្ត​ចុះ​សិក្សាការ​កែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម នៅ​ខេត្តបន្ទាយមានជ័យ​។ ការចុះ​សិក្សា​នេះ​ក្រុមការងារ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​ជួប​សម្ភាសន៍​ជាមួយ​ពាណិជ្ជករ អាជីវករ និង​អ្នក​កែច្នៃ​ត្រី​។ 

​ជាមួយនឹង​សកម្មភាព​នេះ​ផងដែរ​ក្រុមការងារ​ចុះ​សិក្សា​នៅ​តំបន់​ពាក់ព័ន្ធ​ខាងលើ ជា​លទ្ធផល​បឋម​រក​ឃើញថា ៖ ទី​១. នៅ​រដូវ​បិទ​នេសាទ​នេះ​ខេត្តបន្ទាយមានជ័យ​មាន​ការច្នៃ​ត្រីងៀត និង​ត្រី​ហើម ដោយបាន​ប្រើប្រាស់​បរិមាណ​ត្រី​ស្រស់​អស់​ប្រមាណ ១០២,៦០០ គ​.​ក្រ​។ ចំពោះ​ការច្នៃ​ដទៃទៀត​ដូចជា ប្រហុក ផ្អក និង​ត្រីឆ្អើរ​… ប្រជាជន​តែងតែ​ធ្វើ​ការច្នៃ​ចាប់ពី​ខែតុលា ដល់​ខែ​កុ​ម្ភះ​។​
ទី​២. ប្រភព​ត្រី​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ការកែច្នៃ គឺមាន​ប្រភព​មកពី​ប្រទេស​ថៃ និង​ប្រទេស​វៀតណាម ការធ្វើ​វារីវប្បកម្ម​ក្នុងស្រុក (​ត្រី​រ៉ស់ ត្រី​ប្រា ត្រី​ពោរ ត្រី​កន្ធរ​) និង​ត្រី​បឹង​ទន្លេសាប​។​
ទី​៣. ចំពោះ​ការកែច្នៃ​ត្រី​ជា​លក្ខណៈ​គ្រួសារ​មិនមាន​បច្ចេកទេស​កែច្នៃ​ត្រឹមត្រូវ​តាម​ស្រង់​ដា​នោះទេ (​លើ​ផ្នែកអនាម័យ ដូចជា ទីតាំង​កែច្នៃ ទឹក​ប្រើប្រាស់ កន្លែង​ទុកដាក់​ផលិតផល​សម្រេច​)​។​
​ទី​៤. ត្រី​ធម្មជាតិ​នៅ​បឹង​ទន្លេសាប​មិនអាច​បំពេញតម្រូវការ​បានទេ ពោលគឺ​ពឹង​ផ្អែកលើ​ត្រី​នាំចូល​ពី​ក្រៅប្រទេស​។ 

​សូម​ជម្រាបជូន​ថា ៖ សកម្មភាព​ការកែច្នៃ​ធនធាន​ជលផល និង​ចរន្ត​អាជីវកម្ម​នៅ​ខេត្តបន្ទាយមានជ័យ គឺជា​សកម្មភាព​មួយ​ក្នុងចំណោម​សកម្មភាព​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន ដែល​ត្រូវ​បានអនុម័ត​ដាក់​ឲ្យ​អនុវត្ត​នៅក្នុង​ផែនការ​សកម្មភាព​ប្រចាំឆ្នាំ ២០២៣ របស់​អាជ្ញាធរ​ទន្លេសាប ។​សកម្មភាព​ខាងលើនេះ មាន​គោលបំណង​៖ 
-  តាមដាន​បរិមាណ​ត្រី​ស្រស់ ប្រភេទ​នៃ​ការកែច្នៃ និង​បច្ចេកទេស​នៃ​ការកែច្នៃ​តាម​ប្រភេទ​នីមួយៗ​
-  សិក្សាការ​វិវត្តន៍​នៃ​ទីផ្សារ​តាម​តំបន់​នីមួយៗ​។